Spataderen: Algemeen

Algemeen

Hoe herken je spataderen (spataders)?

Spataderen (of spataders) of varices zijn vaak ontsierende en soms zelfs pijnlijke verwijdingen van een ader. Deze verwijdingen kunnen overal in het lichaam optreden, maar over het algemeen spreken we pas van spataderen wanneer de benen duidelijk zichtbare of voelbare blauwe (of rode), verdikte, kronkelig verlopende aderen vertonen die op de huid lijken te liggen. Spataderen kunnen een zwaar en vermoeid gevoel in de benen en voeten geven. Sommige mensen hebben last van jeuk, een branderig gevoel, nachtelijke krampen, rusteloze benen of opgezette enkels. 

Hoe ontstaan spataderen?
Spataderen ontstaan door een verhoogde aderlijke bloeddruk in de benen, ten opzichte van de druk waarmee het bloed terugvloeit naar het hart. De aderen in de benen vullen zich dan maximaal en rekken uit. Beenaderen zijn elastisch, maar kunnen bij overvulling overrekken. Wanneer de kleppen in de aderen niet meer of onvoldoende sluiten, zakt het bloed weer terug in het been en kunnen spataderen ontstaan. Mensen met een staand beroep, zoals kappers, leerkrachten en horecapersoneel, hebben een verhoogde kans op spataderen. Daarnaast komen spataderen vaker voor tijdens de zwangerschap en zijn ze erfelijk.

Klachten bij spataderen
Spataderen hoeven niet altijd gepaard te gaan met klachten. Andersom kan iemand wel al klachten hebben, terwijl de spatader nog niet zichtbaar is. Meestal is er dan sprake van een moe, zwaar gevoel in de benen dat in de loop van de dag kan verergeren. Soms is er jeuk, een branderig gevoel, nachtelijke krampen, rusteloze benen of opgezette enkels.

Spataderen verwijderen?
Of uw spataderen behandeld moeten worden, hangt af van de ernst van de klachten. Het komt voor dat het niet nodig is ze te laten verwijderen. Als u echter vocht in de benen hebt, last ondervindt van huidproblemen ten gevolge van spataderen of om esthetische redenen van uw spataderen af wilt, dan helpt Ceulen Huidkliniek u graag verder.

Niet verzekerde spataderzorg
Zorgverzekeraars worden steeds kritischer bij het al dan niet vergoeden van spataderbehandelingen. Ook indien uw spataderbehandeling niet (meer) vergoed wordt, dan blijft  Ceulen Huidkliniek nog steeds hét adres om tegen zeer gunstige tarieven een behandeling te ondergaan. 

Wilt u een afspraak maken of meer informatie? 
Maak hieronder direct een afspraak of bel ons direct via 0492 792939. 


Maak nu een afspraak

Expertise dr. Roeland Ceulen

Dr. Roeland Ceulen wordt nationaal en internationaal door collega dermatologen, vaatchirurgen en flebologen erkend als expert op het gebied van spataderbehandelingen. Hij publiceert regelmatig artikelen over spataderbehandelingen in internationale tijdschriften en leerboeken.  Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar foam-echosclerotherapie, een methode waarmee vrijwel alle soorten spataders efficiënt en op patiëntvriendelijke wijze behandeld kan worden, resulteerde in het boek getiteld "Modern insights in foam sclerotherapy for varicose veins" waarop Roeland Ceulen in 2012 promoveerde tot doctor in de geneeskunde. 

Proefschrift roeland ceulen.png
 


Onze specialisten voor Spataderen

  • Roeland_Ceulen-pasfoto.jpg
    Dr. Roeland Ceulen
    Dermatoloog
  • Judith_Vermazeren-pasfoto.jpg
    Drs. Judith Vermazeren - Van Roij
    Dermatoloog
Maak nu een afspraak

Bel mij terug