Proctologie: Genitale wratten

Genitale wratten

Genitale wratten (condylomata acuminata) zijn wratjes of uitstulpinkjes die zich bevinden rond de geslachtsdelen en de anus. Ze zijn, net als ‘gewone’ wratten, onschuldig, maar wel besmettelijk. De veroorzaker is een virus, het humaan papillomavirus (HPV), dat via huid-huid contact wordt verspreid.

Besmetting van genitale wratten

Genitale wratten behoren tot de seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Het virus wordt meestal overgedragen door seksueel contact. Besmetting kan ook plaatsvinden via de vingers of door een handdoek of washand te gebruiken van iemand met genitale wratten. Het komt voor dat je in het verleden besmet bent geraakt met het HPV virus, maar dat op een (veel) later tijdstip de genitale wratten pas ontstaan.

Genitale wratten behandelen?

In veel gevallen hoeven genitale wratten niet behandeld te worden. Na verloop van tijd verdwijnen ze vanzelf, al kan dat soms erg lang duren. De belangrijkste reden om genitale wratten te behandelen is cosmetisch. Kleine en nieuwe wratten reageren doorgaans beter op behandeling. Net als ‘gewone’ wratten kunnen genitale wratten worden aangestipt met druppels of zalf, maar de dermatoloog kan de wratten ook bevriezen, wegbranden of wegsnijden. Bij Ceulen Huidkliniek maken we tevens gebruik van geavanceerde CO2-laserapparatuur om deze genitale wratten te behandelen.

Hervatten werkzaamheden

Afhankelijk van welke behandeling is toegepast, kunnen de meeste mensen hun dagelijkse werkzaamheden na een tot twee dagen weer hervatten. 


Maak nu een afspraak


Onze specialisten voor Genitale wratten

  • Roeland_Ceulen-pasfoto.jpg
    Dr. Roeland Ceulen
    Dermatoloog
  • Judith_Vermazeren-pasfoto.jpg
    Drs. Judith Vermazeren - Van Roij
    Dermatoloog
Maak nu een afspraak

Bel mij terug