Proctologie: Anale fissuur

Anale fissuur ofwel anuskloofje is een zeer pijnlijk scheurtje in het gebied van de anus, meestal aan de achterzijde van de anus. Het ontstaat meestal als gevolg van verstopping en/of een te harde ontlasting. Fissura ani wordt gekenmerkt door hevige pijn tijdens de ontlasting, soms ook met een druppeltje helderrood bloed zichtbaar op het toiletpapier. Juist omdat de pijn zo scherp is, is de verleiding groot om het toiletbezoek steeds uit te stellen. Dat werkt obstipatie in de hand, en helpt dus niet om het scheurtje te laten genezen.

Meestal geneest een anale fisuur vanzelf binnen twee weken. Doordat het wondje regelmatig in contact komt met bacterien uit de ontlasting, duurt genezing vaak langer. Een fissuur die langer bestaat dan 6 weken geneest vrijwel nooit meer spontaan. Behandeling is dan altijd aangewezen. Meestal volstaat een eenvoudige behandeling met locale medicatie, pijnstilling en goede huidverzorging. De dermatologen bij Ceulen Huidkliniek helpen u dan graag verder.

Wat kunt u er zelf aan doen?


Een goede stoelgang is belangrijk om anale fissuren te voorkomen. Daarvoor moet u vezelrijk eten en voldoende water drinken (minimaal twee liter per dag). Ook beweging is goed voor de stoelgang. Als dit niet voldoende helpt, kan uw huisarts of dermatoloog medicijnen voorschrijven.

 


Maak nu een afspraak


Onze specialisten voor Anale fissuur

  • Roeland_Ceulen-pasfoto.jpg
    Dr. Roeland Ceulen
    Dermatoloog
  • Judith_Vermazeren-pasfoto.jpg
    Drs. Judith Vermazeren - Van Roij
    Dermatoloog
Maak nu een afspraak

Bel mij terug