Proctologie: Anaal eczeem

Eczeem en andere vormen van uitslag rondom de anus zijn algemeen voorkomend, maar zeker indien jeuk op de voorgrond staat, hinderlijke problemen. Er zijn echter vele oorzaken die variëren van onschuldige kwaaltjes tot hardnekkige huidziekten. De hieronder beschreven huidaandoeningen kunnen bij presentatie nogal veel op elkaar lijken. Echter is de behandeling in alle gevallen anders. De dermatologen van Ceulen Huidkliniek hebben veel ervaring in het herkennen en behandelen van de verschillende ziektebeelden. Wij helpen u graag van deze vervelende kwalen en ziekten af.


Maak nu een afspraak

Ziektebeelden

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus zijn kleine witte plekken die spontaan ontstaan op de geslachtsorganen. Door teveel bindweefselvorming voelt de huid ter plaatse van de lichen sclerosus niet normaal soepel aan, de elasticiteit is er uit. Lichen sclerosus is niet besmettelijk. Bij vrouwen staan in de genitaalstreek jeuk en pijnklachten op de voorgrond. Bij mannen zijn jeuk en een vernauwing van de voorhuid door verlittekening de meest voorkomende klachten. In het aangedane gebied bestaat een vergrote kans op het ontstaan van huidmaligniteiten. Daarom is periodieke controle door de dermatoloog belangrijk.

Psoriasis inversa

Psoriasis is een veelvoorkomende niet besmettelijke huidaandoening met rode en schilferende plekken vooral op de ellebogen, de knieen en het behaarde hoofd. Een minder vaak voorkomende variant is de “inversa” variant waarbij de ziekte voorkomt in de plooien van het lichaam zoals oksels, onder de borsten en in de genitale en anale regio. Typisch voor psoriasis inversa is een oppervlakkige kloof in de bilspleet. Psoriasis inversa wordt gekenmerkt door hevige jeuk. De dermatologen van Ceulen Huidkliniek zijn bedreven in het stellen van de juiste diagnose en het opstellen van een behandelplan.

Peri-anaal eczeem

Perianaal eczeem is een verzamelterm voor eczemateuze huidafwijkingen in het anale gebied. Peri-anaal eczeem kan veroorzaakt worden door een allergische reactie op bijvoorbeeld geurstoffen of conserveermiddelen die gebruikt worden in hygienisch toiletpapier of andere intieme verzorgingsproducten, door irritatie van de huid ten gevolge van bovenmatig gebruik van water en zeep of door herhaaldelijke blootstelling aan urine of ontlasting ten gevolge van incontinentie of slechte hygiene bijvoorbeeld bij marisken. Ten slotte kan een eczeem ook ontstaan door een overmatige groei aan bacterien of schimmels die goed gedijen in een niet goed geventileerde, warme en vochtige omgeving. 


Onze specialisten voor Anaal eczeem

  • Roeland_Ceulen-pasfoto.jpg
    Dr. Roeland Ceulen
    Dermatoloog
  • Judith_Vermazeren-pasfoto.jpg
    Drs. Judith Vermazeren - Van Roij
    Dermatoloog
Maak nu een afspraak

Bel mij terug