Kleine chirurgie: Goedaardige huidtumoren

Goedaardige huidtumoren

Goedaardige huidtumor of zwelling

Tumor is Latijn voor zwelling. Een goedaardige huidtumor is een plaatselijke opeenhoping van weefsel en cellen. Een goedaardige huidtumor vormt niet direct een gevaar voor de gezondheid. In tegenstelling tot kwaadaardige huidtumoren groeien goedaardige gezwellen niet door andere weefsels heen en ze verspreiden zich niet door het lichaam. Hoe een tumor ontstaat is niet geheel duidelijk. Meestal speelt erfelijke aanleg een rol, samen met overmatige blootstelling aan zonlicht en het ouder worden. In enkele gevallen zijn ze aangeboren.

Tot de goedaardige huidtumoren rekenen we moedervlekken en wratten. Andere vormen van goedaardige huidtumoren zijn:

Steelwratjes

Steelwratjes worden ook wel fibromen genoemd. Het zijn als het ware kleine huidflapjes die met een soort steeltje aan de huid vastzitten. Ze komen met name voor in de liezen, de hals, de oksels en bij vrouwen ook onder de borsten. Steelwratjes zijn eenvoudig te verwijderen met behulp van een steriel schaartje. Meestal is het steeltje zo dun dat een verdoving niet eens nodig is.

Vetbult

Een vetbult of lipoom is een onderhuidse zwelling die bestaat uit vetcellen. De huid wordt door de vetbult omhooggeduwd, maar is zelf niet aangedaan of veranderd. Vetbulten zien eruit als zachte, beweegbare bobbels en kunnen overal op het lichaam voorkomen. Meestal kunnen ze eenvoudig worden verwijderd door een insnijding in de huid (incisie) onder plaatselijke verdoving.

Talgkliercyste

Een talgkliercyste, ook wel epidermiscyste of atheroomcyste genoemd, is een verstopte talgklier die overal op het lichaam kan verschijnen. Een talgkliercyste voelt aan als een hard en glad knikkertje dat onder de huid ligt. Binnenin zit talg, hoorn en zweet, waardoor de cyste onaangenaam kan ruiken. Een ontstoken talgkliercyste kan pijnlijk zijn. Met behulp van een kleine incisie breken we de cyste open, waardoor het vuil weg kan en de pijn direct vermindert. Nadat de ontsteking weg is, kan de cyste eenvoudig worden verwijderd.

Dermatofibroom

Een dermatofibroom voelt aan als een stevig schijfje of balletje in de huid. Een dermatofibroom is huidkleurig, meestalĀ iets gepigmenteerd. Het ontstaan ervan wordt in verband gebracht met een eerdere huidtrauma, bijvoorbeeld na een insectenbeet. Dermatofibromen worden vaker bij vrouwen dan bij mannen gezien en komen meestal voor op het onderbeen. Deze goedaardige tumor kan operatief worden verwijderd, maar laat in de meeste gevallen een klein litteken na.


Maak nu een afspraak

Verwijderen goedaardige huidtumor

Om diverse redenen besluiten mensen goedaardige huidtumoren te verwijderen. Een tumor kan bijvoorbeeld pijn doen, omdat hij tegen omliggende weefsels of organen aandrukt. Ook kan hij in weg zitten tijdens het scheren. Verwijdering omwille van cosmetische redenen komt eveneens regelmatig voor, bijvoorbeeld als de zwelling een prominente plek op het lichaam inneemt. Anderen handelen vanuit preventief oogpunt om zo te voorkomen dat een goedaardige tumor op den duur transformeert in een kwaadaardig gezwel.

Bij Ceulen Huidkliniek kunt u terecht voor een betrouwbaar consult, heldere voorlichting en professionele behandelingen. We onderzoeken het gezwel in eerste instantie op het blote oog, verrichten indien nodig aanvullend onderzoek en bespreken met u de behandelingsmogelijkheden.

Onze specialisten voor Goedaardige huidtumoren

  • Roeland_Ceulen-pasfoto.jpg
    Dr. Roeland Ceulen
    Dermatoloog
  • Judith_Vermazeren-pasfoto.jpg
    Drs. Judith Vermazeren - Van Roij
    Dermatoloog
Maak nu een afspraak

Bel mij terug