15-01-2015 | Mooie gezonde benen – een bereikbare droom voor iedereen!

Mooie gezonde benen – een bereikbare droom voor iedereen!

U droomt toch ook  van aantrekkelijke benen? De werkelijkheid is vaak een beetje anders: bijna 70% van alle vrouwen en mannen heeft in meer of mindere mate last van kleine blauwrode adertjes op dijen en kuiten. Vindt u dat deze adertjes uw benen ontsieren? Storen deze spatadertjes u dusdanig  dat u zich hier voor schaamt? Draagt u vanwege deze spatadertjes minder vaak dan u zou willen een korte rok, jurk of broek? Mijdt u zwembad, tennisbaan of saunabezoek hierdoor? Indien u één of meerdere vragen met “ja” beantwoordt, dan leest u hieronder enkele tips en oplossingen zodat u in de zomer van 2015 uw benen weer durft te tonen!

 

Kunnen kleine spatadertjes kwaad?

Bezemrijsadertjes, zoals deze adertjes heten,  zijn de meest onschuldige spatadertjes die je kunt hebben. Deze adertjes worden ook wel takkenbos-adertjes” genoemd. Het zijn kleine verwijde bloedvaatjes in de huid die eigenlijk onschuldig zijn, maar daarmee nog niet minder cosmetisch storend! Met enkele heel eenvoudige behandeltechnieken kunnen deze bezwaarlijke adertjes aan uw benen snel en elegant worden verholpen.

 

U kunt zelf ook iets doen!

Tip 1

Probeer lang rechtop stilstaan te vermijden. De adertjes in uw benen worden tijdens het lopen leeggepompt door het aanspannen van uw kuitspieren. Indien u lang rechtop stilstaat, gebruikt u uw kuitspier te weinig. Bloed hoopt opeen in uw kuiten en zorgt voor een toegenomen druk in de aders. Deze druk leidt uiteindelijk tot een toename van de kleine spataders. In een verder gevorderd stadium kunnen op deze wijze ook grotere spataderen ontstaan. Werkt u in de horeca, de zorg of  heeft u ander staand werk, laat u adviseren welke steunkousen uit preventief oogpunt de kans op spatadertjes kleiner maken!

Tip 2

Draag ook eens schoenen met een platte zool! Het lopen op (hoge) hakken, bemoeilijkt het goed afwikkelen van uw voet. Uw kuitspier werkt hierdoor minder effectief met als gevolg dat de bloeddruk in uw adertjes in uw onderbenen oploopt. Dit zorgt op termijn voor een toename van het aantal spatadertjes.

Tip 3

Langdurig reizen met auto, bus, trein of vliegtuig zorgt ervoor dat u weinig tot niet van uw plaats komt. U gebruikt uw kuitspierpomp onvoldoende en zult merken dat aan het einde van de reis uw voeten en enkels gezwollen zijn. Dit komt doordat er vocht vanuit de aderen in het weefsel trekt, dat door gebrek aan de pompfunctie van uw kuitspier onvoldoende wordt afgevoerd. Oplossing: neem op tijd pauze en zorg voor voldoende beweging. Het dragen van  comfortabele steunkousjes op deze momenten ondersteunt uw benen en zorgt ervoor dat ze slank blijven!

 

Wat te doen indien u ondanks alle preventieve maatregelen toch spatadertjes ziet komen?!  U kunt dan kiezen voor een effectieve behandeling. Er zijn meerdere mogelijkheden.

Behandeling 1

U kiest voor behandeling met micro-sclerotherapie. Uw dermatoloog gebruikt LED-licht technologie om de oorsprong van de zichtbare adertjes op te sporen. Door de adertjes vervolgens gericht dicht te spuiten met een speciaal ontwikkelde “plak-vloeistof”, verdwijnen de adertjes en verbetert de aanblik van uw benen aanzienlijk! Micro-sclerotherapie doet geen pijn, behoeft geen verdoving en duurt ongeveer 15-45 minuten.

Behandeling 2

U kiest voor behandeling met laser. Met behulp van Nd:Yag laser en/of IPL kunnen de allerkleinste adertjes effectief worden verwijderd. Met name adertjes die te klein zijn om in te spuiten met microsclerotherapie zijn voor behandeling met laser en/of IPL geschikt. Vaak zijn er wel meerdere behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

 Behandeling 3

U kiest voor behandeling met mini-flebectomie (Muller methode). Onder plaatselijke verdoving wordt via een minuscuul gaatje in uw huid de bezwaarlijke ader verwijderd.  Deze methode is met name geschikt voor de iets dikkere, op de huid gelegen adertjes. Een poliklinische ingreep onder plaatselijke verdoving. U mag direct weer naar huis!

 

Behandeling met micro-sclerotherapie, Nd:Yag laser en/of IPL en mini-flebectomie zijn behandelingen om het uiterlijk én de gezondheid van uw benen te verbeteren. Alvorens u besluit tot behandeling, laat uw arts uw aders eerst grondig op hun werking onderzoeken. Ook voor ondersteunende reiskousjes / steunkousen bezoekt u uw huisarts, dermatoloog of huidtherapeut. 

 

Dermatoloog Roeland Ceulen wordt nationaal en internationaal erkend als expert in behandeling van varices. Hij deed jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar spataderbehandelingen en promoveerde op het onderwerp foam-sclerotherapie voor varices in 2012 tot Doctor in de geneeskunde.

 


« Terug naar de blog

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties geplaatst

Zelf een reactie plaatsen?

captcha


Velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.